Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, nieczęsto napotykany w innych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole Historycy potwierdzili, […]

Czytaj dalej

Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który aktualnie często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać Prawdopodobnie większość z […]

Czytaj dalej

Kapsułki do ekspresu – zawsze idealna kawa

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się także ze znajomymi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jest znany od kilkuset lat, […]

Czytaj dalej

Krakowska Piekarnia Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie […]

Czytaj dalej

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te określenia stosuje się […]

Czytaj dalej

Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie szybkiego najedzenia się, często omijamy zupy na rzecz posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż […]

Czytaj dalej

Żywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który rozpoczął się na początku XX wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności […]

Czytaj dalej

Z czego można zrobić wino?

Z czego zrobić dobre wino? Najlepiej postawić na sezonowe owoce i wybierać te, które mają dużo soku, cukru i wysoką wydajność. Inne propozycje to rośliny, takie jak kwiaty bzu lub dzika róża. Po więcej użytecznych porad i wskazówek dla fanów wina domowej roboty zapraszamy do przeczytania niniejszego wpisu. Z czego można zrobić wino? Wino można […]

Czytaj dalej

Jakie pieczywo kupować?

Pieczywo jest podstawą diety człowieka w naszej tradycji. Wyrabiane jest z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków wzbogacających doznania smakowe, takich jak mak, słonecznik lub sezam. Dlaczego warto jeść pieczywo? Pieczywo jest jedzeniem niezwykle bogatym w mnóstwo różnorodnych składników odżywczych i energetycznych, niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu […]

Czytaj dalej