Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?

Dzieci uwielbiają brać udział w kuchni – przystrajać wypieki czy przynosić i wybierać składniki. Chciałabyś wykorzystać zapał kulinarny Twojej pociechy? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto zapisać na niego maluchy? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w wieku od sześciu […]

Czytaj dalej

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te […]

Czytaj dalej

Jak dbać o zdrowie?

Ogólnie rzecz biorąc, podstawą zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Ponadto należy unikać objawów, które uszkadzają organizm, takich jak palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków. Istnieje wiele korzyści płynących ze zdrowego stylu życia, takich jak: Zwiększ długość życia i stan zdrowia. Zmniejsz ryzyko zachorowania na różne choroby wynikające z nieprowadzenia zdrowego […]

Czytaj dalej

Lavazza A Modo Mio – czy można kupić zamienniki tych kapsułek?

Podmiotów przetwarzających kawę są setki, jakkolwiek Lavazza nieustannie znajduje się w czołówce tych najpopularniejszych. Mało osób wie, że początek marki Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX w. w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20$ kupił mały obiekt handlowy, w którym przetwarzano ziarna kawy oraz przyrządzano ich niepowtarzalne mieszanki. Podbiły one w […]

Czytaj dalej

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, nieczęsto napotykany w innych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole Historycy potwierdzili, […]

Czytaj dalej

Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który aktualnie często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać Prawdopodobnie większość z […]

Czytaj dalej

Kapsułki do ekspresu – zawsze idealna kawa

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się także ze znajomymi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jest znany od kilkuset lat, […]

Czytaj dalej

Krakowska Piekarnia Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie […]

Czytaj dalej

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te określenia stosuje się […]

Czytaj dalej

Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie szybkiego najedzenia się, często omijamy zupy na rzecz posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż […]

Czytaj dalej