Żywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?

Handel Żywność

Chcesz kupić żywność eko? Skieruj się tu.

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który rozpoczął się na początku XX wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna – rośliny hodowane z zachowaniem głównych reguł rolnictwa ekologicznego

Aby dany produkt dostępny w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność eko i przetwory z niej wytwarzane muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez autoryzowane do tego laboratoria. Nadrzędną jednakże cechą spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce kultywowano według wszystkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy wywołują odkwaszenie gleby bądź zatruwają wody powierzchniowe, a natryski upraw silnymi pestycydami nieraz są powodem śmierci pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny mają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, iż mniej tych szkodliwych substancji przedostanie się do organizmu ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na etykiecie zdrowej żywności eko

Przetwory eko są poddawane nieprzerwanemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także podczas magazynowania oraz przewozu. Co istotne, jeśli artykuł spełnia wymogi, jego producent nie licząc standardowych informacji m.in. o wartościach odżywczych, dacie zdatności do spożycia, wadze netto, miejscu produkcji składników czy warunkach przechowywania, musi również bezwzględnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdy, które tworzą w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej powinno się więc czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o posiadanych certyfikatach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]