Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te określenia stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie żywności. Cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie w zimowe miesiące było o wiele trudniejsze aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, iż w kwaszonej kapuście jest sporo substancji nieodzownych dla właściwego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B2, B6, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. potasu, probiotyków oraz żelaza. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, z tej przyczyny poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako bazowy składnik dań, jak i w dodatkach do nich. Niegotowaną zwykle spożywa się ją w postaci surówki z cebulką i tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też artykuł, który cudownie komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, więc robi się z niej farsz do łazanek, pierogów czy pasztecików. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica albo bigos.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma swój sposób na kwaszoną kapustę, jednak dzisiaj sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w większych oraz niewielkich opakowaniach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]