Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Handel Ochrona zdrowia Żywność

Jeśli chcesz kupić soki z kiszonych warzyw, powinieneś odwiedzić ten adres.

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który aktualnie często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać

Prawdopodobnie większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest cierpki, jednakże niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak m.in. potas, sód i żelazo. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego soku nie warto nadużywać – zaleca się pić mniej więcej 250 ml soku na dzień.

A może sok z kwaszonych buraków?

Sok z kwaszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni, a który konsumujemy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, poprawia koncentrację, a jednocześnie zapobiega zatwardzeniom. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że takie soki należy magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]