staropolski żurek

Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Handel Żywność

Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie szybkiego najedzenia się, często omijamy zupy na rzecz posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – co wyróżnia te zupy?

Jeśli spyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi głównych różnic między tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie wszystko, co różni te zupy, choć wypada wyraźnie zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza i jego osobiste upodobania. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej włoszczyzny oraz grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 typy:
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żur albo barszcz biały można kupić

Preparacja zakwasu na wymienione wcześniej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W literaturze kulinarnej zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli ochota np. na żur przyjdzie do was niespodzianie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy aromatyczny biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]